• Titulní stránka

O nás

Historie skupiny Wyrton

Wyrton WYRTON je bluegrassová skupina z Ronova nad Doubravou. Vznik kapely lze datovat k 27. 4. 1991, kdy se událo první oficiální vystoupení skupiny nazvané Wyrton. Hlavní rozjezd kapely je ale možné zaznamenat spíše od přelomu dubna a května roku 1996, kdy se přímo v Ronově parta hudebníků shodla, že pořádné muziky není nikdy dost, a proto by mohla hrát více a rozdávat radost nejen sobě, ale i lidem v okolí.

Wyrton Původně hrál WYRTON písně Greenhornů, Rangers apod. Až časem přešel na bluegrass. Nejdříve se hrál český repertoár a po opojení z domácího bluegrassu se kapela dostala i k bluegrassu americkému. Dnes balancuje částečně mezi vlastními, americkými i převzatými skladbami. V této době už má WYRTON za sebou mnoho hraní i řadu úspěchů, které jsou kapele dobrou motivací do budoucna: dvojnásobná účast na celostátním finále Porty Plzeň 1999 a 2000, 1. místo na festivalu Bluegrass Vodranty 2001, 1. místo na festivalu Červenopečecká pecka 2000, 1. místo na předkole Banjo Jamboree 2005 ve Sloupnici (celkové 3.místo a 2.místo u diváků na festivalu Banjo Jamboree 2005), 1. místo na festivalu White Stork 2009 atd. Nejvýraznějším dosavadním úspěchem bylo jistě 3. místo na festivalu EWOB in France 2008 v konkurenci okolo 30 kapel z celé Evropy.

Wyrton, duben 2013 V současnosti má kapela za sebou hraní na festivalech Banjo Jamboree Čáslav, Jamboree Strakonice, La Roche Bluegrass Festival (Francie), EWOB Voorthuizen (Nizozemí), Dobrofest Trnava (Slovensko), Kolínský ostrov, Hubertka, White Stork, Kutnohorská kocábka, Bluegrass v Českém ráji, Bluegrassové Žleby, Chotěbořský džem a mnoho dalších. WYRTON je k slyšení i v klubech a sálech po celé ČR. Písničky Wyrtonu hrají také některá rádia jako např. Český rozhlas, radio Proglas, Country radio a radio Sever.

Wyrton Diskografie kapely obsahuje v současné době tato CD:

- demo CD Tajná přání, natočeno v září 2001 ve studiu Benas Seč,
- CD Jinak to nejde, natočeno v květnu 2007 ve studiu Good Day Records Jiřího Maška,
- promo CD Jde to i jinak, natočeno v listopadu 2008 ve studiu Sklep Kolín,
- CD Tvoje sny, natočeno v červnu 2011 ve studiích COOLniCZka a Studio SABIK,
- promo CD Jde to i jinak 2, natočeno v říjnu 2013 ve Studiu SABIK,
- CD 25 let ve wýru tónů, natočeno na jaře 2016 ve studiu Sklep Kolín.

Současnou sestavu tvoří:

Wyrton

Jakub Barták - kytara
Filip Barták - banjo
Jan Roth - mandolína
David Šefl - housle
Vašek Mašek - baskytara
  • Vytvořeno dne .

Diskografie

Tajná přání (2001)

Tajná přání (2001)

Jinak to nejde (2007)

Jinak to nejde (2007)

Jde to i jinak (2008)

Jde to i jinak (2008)

Tvoje Sny (2011)

Tvoje Sny (2011)

Jde to i jinak 2 (2014)

Jde to i jinak 2 (2014)

25 let ve wýru tónů (2016)

25 let ve wýru tónů (2016)