Dobrofest Trnava 2007

Wyrton na Dobrofestu 07 17. ročník mezinárodního svátku rezofonické kytary neboli dobra, nástroje, které vynalezli a sestrojili američtí slováci bratři Dopyerové, se konal ve dnech 28.6. – 30.6. 2007 na Slovensku v Trnavě. Protože se jednalo letos o naši první (ale ne jedinou) zahraniční akci, moc jsme se těšili. Naše vystoupení bylo na řadě v pátek 29.6. od 18.00 hod. a moc se povedlo. Diváci byli fajn a postupně se zaplňující Trojičné náměstí navodilo příjemnou atmosféru.

V ten den jsme vystupovali jako jediní čeští zástupci, v sobotu si na Dobrofestu zahrály ještě další dvě skupiny z Čech, a to Robert Křesťan s Druhou trávou a Petr Kůs s Fámami. Ostatní účinkující byly z celého světa. Kromě výborně hrajících slovenských kapel (Fragment, Waterflow, GrassCountry, BG Time atd.) se na pódiu představily kapely z různých zemí mající ve svém obsazení dobro.

Dobrofest 07 - jam session Mé představy o tomto nástroji (mylně jsem si myslel, že na dobro se hraje pouze způsobem jako na steelkytaru) byly už v pátek rozborceny italsko-německou formací Tony Balloco´s Dobro Mafia. Kromě výborně zpívající slovenské superstar Petera Cmoríka se svým bandem mě v ten den zaujal ještě pravý černošský bluesový ďábel z USA Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers. To byl pravá nefalšovaná porce blues, jak má být!

Dobrofest 07 - Tváří v tvář V sobotu se konal koncert dobristů v synagoze a také příjemné povídání „Tváří v tvář“ s výbornými světovými muzikanty z Itálie, Francie a USA. Jaké bylo mé překvapení, když jsem v jednom z těchto muzikantů poznal kytaristu, který s námi den předtím jamoval v restauraci. Byl to američan Tim May, který v mé oblíbené, dnes již neexistující kapele Crucial Smith, stříhal neuvěřitelná a ďábelsky přesná sóla. Přesně tak s námi hrál v pátek u jednoho stolu, aniž bych to byl býval věděl (asi bych nenápadně uklidil nástroj a jen zpovzdálí sledoval dění:-). Stejným způsobem si s námi zahrál i výborný americký dobrista Todd Livingston, který v sobotu večer vystupoval i s Timem Mayem jako hlavní host večera.

Byl to moc fajn víkend! Nezbývá než poděkovat pořadatelům Dobrofestu za pozvání a těšit se na další ročníky festivalu

Diskografie

Tajná přání (2001)

Tajná přání (2001)

Jinak to nejde (2007)

Jinak to nejde (2007)

Jde to i jinak (2008)

Jde to i jinak (2008)

Tvoje Sny (2011)

Tvoje Sny (2011)

Jde to i jinak 2 (2014)

Jde to i jinak 2 (2014)

25 let ve wýru tónů (2016)

25 let ve wýru tónů (2016)