EWOB in France 2007

 příjezd do La Roche-sur-Foron Evropský bluegrassový festival EWOB in France se letos již podruhé uskutečnil v malebném prostředí francouzského alpského městečka La Roche-sur-Foron. Nutno podotknout, že po několika změnách místa konání (Kolín, Hradec nad Moravicí, Vöhringen) se tento festival ukotvil na krásném místě. Nádherná krajina skýtající výhled na alpské panorama nás přivítala už při příjezdu na místo dění, ale co nás čekalo potom, to jsme opravdu nečekali. Skvělá organizace, příjemná atmosféra a hlavně početné publikum, to byl letošní ročník EWOB in France! Festival se konal od 3.8. do 5.8. 2007 a vystupovalo zde okolo třiceti bluegrassových kapel z celé Evropy včetně jednoho moc příjemného hosta z USA.

 Wyrton na pódiu Wyrton přišel na řadu v sobotu od 13.00 hod. a před postupně se zaplňujícím publikem podal svůj standardní výkon. Tentokrát byl mluvený projev našeho českého spíkra Filipa doplněn o překlad do angličtiny (místy i hebrejštiny:-) a vystoupení mělo úspěch. Ačkoli jsme nedbali na skutečnost, že v hledišti sedí dvanáct bedlivě pozorujících a poslouchajících porotců, kteří na základě deseti kategorií (vokály, aranže, instrumentální technika, oblečení atd.) hodnotili úroveň kapel, přesto nás příjemně překvapilo celkové šesté místo v konkurenci 24 hodnocených kapel z celé Evropy.

Pivečka Festival samotný začal v pátek vystoupením nesoutěžících hostů. Kromě loňského vítěze Bluegrass Stuff z Itálie a francouzských komediálních mazlíčků Zip Code 2025 mě asi nejvíce zaujal host z USA Hickory project. Nejen výborný mandolínista Anthony Hannigan, ale hlavně šmrnc celé kapely byl hezkým zakončením pátečního dne. Největším překvapením pro mě ale byla vysoká návštěvnost akce. Troufám si tvrdit, že v noci na hlavní taháky festivalu se tu už pohybovaly ne stovky, ale tisíce lidí.

 U ledovce V sobotu se začalo hrát v 11.30, kdy to na pódiu spustilo slovenské Šídlo. Další kapely včetně Wyrtonu odehrály své půlhodinové sety a hrálo se až do půlnoci. V neděli pokračoval festival až do ukončení v 18.00 hod., kterému jsme už nebyli přítomni. Vidina přírodních krás místních alp nás kompletně pohltila, proto jsme vyrazili směrem k domovu dříve, abychom stihli zdolat alespoň nějaký alpský vrchol. Nakonec jsme vyšplhali až k ledovci Glacier des Bossons, kde byla příjemná restaurace, ve které jsme se posilnili tekutinami na zpátečný pochod.

Dojem z pohodové zpáteční cesty přes Švýcarsko a Německo nám nakonec zkazili až za přechodem do Čech čeští policisté, kteří nám dokázali, že k policii dnes snad vezmou opravdu každého. Každopádně jsme prožili moc vydařený víkend a už se těšíme na další podobně vydařenou akci.

Fotky z akce najdete ZDE.

Diskografie

Tajná přání (2001)

Tajná přání (2001)

Jinak to nejde (2007)

Jinak to nejde (2007)

Jde to i jinak (2008)

Jde to i jinak (2008)

Tvoje Sny (2011)

Tvoje Sny (2011)

Jde to i jinak 2 (2014)

Jde to i jinak 2 (2014)

25 let ve wýru tónů (2016)

25 let ve wýru tónů (2016)